tabs ↹ over ␣ ␣ ␣ spaces

by Jiří {x2} Činčura

Víte co je to “vytvářeč”?

18 Feb 2006 1 mins .NET, Books

Nevíte? Nic si z toho nedělejte, ja to taky nevěděl. Vezmu to trochu obšírněji. Během svého záchvatu po koupi knihy a sebevzdělávání jsem zakoupil knihu C# – programování databází (Jason Price) (a asi 5 týdnů ležela na stole). K této knize napíšu jen několik slov, neb více si nezaslouží.

Za prvné, ja strašná. Hromada “vaty”, nepřesností a celkove hrozný překlad.

Jak asi tušíte (nebo ne) “vytvářeč” je prostě a jednoduše konstruktor. Nechápu, přoč tak zběhlý pojem se někdo snažil ohnout do češtiny.

Když už jsem knihu koupil, tak ji přelouskám, ale nemyslím, že to byla dobrá investice (například Jeffrey Richter – .NET framework programování aplikací, to je jiná liga). Rozhodně ji nikomu nedoporučuji.

A teď je pár slov k chybám. Překladu jsme se už zasmáli, takže:

  • ad vata: asi tak první až čtvrtá kapitola se zabývá víceméně VS a MS SQL Serverem. První věc považuju za zbytečnou, druhou taky – autor se totiž zameřil na všechny možné “klikací” nástroje a kde jak jaký select naklikat, ale vlastnímu SQL vůbec (a to považuji za důležitější než “MS SQL specific” nástroje a věci, to si můžete kdyžtak nastudovat jinde).
  • chyby: tady asi bude stačit jeden za všechny: “Existují tři třídy Command: …". Autor evidentně nepřekročil toolbox VS event. MS SQL Server.

Ale co, aspoň se pobavím. 😃 A kdyby mi kniha dala deset nových znalostí, je to dobře (nyní (v půlce – jde to rychle, je tam fakt dost vaty), 1 nová věc).

Profile Picture Jiří Činčura is .NET, C# and Firebird expert. He focuses on data and business layers, language constructs, parallelism, databases and performance. For almost two decades he contributes to open-source, i.e. FirebirdClient. He works as a senior software engineer for Microsoft. Frequent speaker and blogger at www.tabsoverspaces.com.