tabs ↹ over ␣ ␣ ␣ spaces

by Jiří {x2} Činčura

Jak GUI ovlivňuje.

8 Sep 2005 2 mins Uncategorized

Zajímavý nadpis že?. 😉

Je až s podivem, jak výsledné GUI některých programů ovlivňuje naše myšlení a orientaci a vůbec celou práci s programem. Dva dny před jsem se rozhodl nainstalovat nový program (záměrně vynechám typ případně název). Původní program mi na 98% vyhovoval, ovšem měl několik much, které zpomalovaly moji práci (pracuji s ním již asi 5 let). Nový program jsem nainstaloval a všechny nedostatky, které mě u původního programu tížily nebyly. Našlo se sice několik jiných, ale vadily méně, neměly takový dopad na práci. Po nastavení a pochopení některých specifických vlastností, jsem jej začal používat. Avšak večer jsem ho celkem náhle odinstaloval. Ač se mi práce s ním líbila, velice špatně jsem se orientoval, což byla nutná vlastnost pro pohodlnou práci. Toto jsem právě zjistil, díky tomu, že během večera již vše fungovalo a nesoustředil jsem se na přemýšlení o nastavení, atp., které celkově brzdilo práci. No což, rychle jsem ho odinstaloval, neboť mě to celkem rozhodilo. Dnes – dva dny poté – ulehla mlha šílenství a já zjistil, že práce s novým byla opravdu super a že to budu muset překousnout a zvyknout si (opravdu některé fce, prováděné v threadech (=nebrzdící práci) byly lázní pro ducha). Měl jsem ještě několik problémů s figurkami a tak jsem pro jistotu ještě hledal na internetu (různá ruční nastavení přímo v konfiguráku), než se dám znova do práce. Náhodou se mi podařilo najít skin pro tento program, který věrně simuloval původní. Podle obrázku to vypadalo opravdu super. Nainstaloval jsem tedy program znovu a nasucho aplikoval skin. Wow. Bylo to super. 90% věcí vypadalo stejně. Vše jsem tedy znova “naladil”. Nyní ho již používám celý den a orientuji se skvěle, práce mi jde od ruky, no zkrátka paráda.

Sám jsem nemohl uveřit tomu, že jen změna barev a pár pozic (minimum, hlavně barvy) udělá tolik. Zvyk je holt železná košile a nic s tím člověk nenadělá.

Poučení pro příště – makat pořádně na GUI (i když to mnohé z nás nebaví).

PS: Podělte se o své zážitky/postřehy s GUI.

Profile Picture Jiří Činčura is .NET, C# and Firebird expert. He focuses on data and business layers, language constructs, parallelism, databases and performance. For almost two decades he contributes to open-source, i.e. FirebirdClient. He works as a senior software engineer for Microsoft. Frequent speaker and blogger at www.tabsoverspaces.com.